Tuesday, June 23, 2009

Eterna decizie: Macrou sau hering ?


Ciao. Oficial sunt in vacanta, ma relaxez.. , mananc .. , adica nu am ce face. Adevarul este ca probabil ca e mai bine decat mi se pare.
Astazi voi incerca sa rezolv o problema care pe mine m-a chinuit m
ulta vreme in magazin
e ca si Plus (Sigma Shopping Center, ala din Zorilor, Observator, langa camine ? mai precis caminu' "zero"), Tovani (de pe Piezisa) sau multe altele in care veti gasi aceeasi gama de produse in domeniul piscicol.

Dupa cum probabil ca ati dedus deja (din titlu cel mai probabil:), acest post este destinat tinerilor si/sau studenti(ilor) care dorind sa manance pest
e se trezesc intr-unul din aceste spatii comerciale doar pentru a petrece aproximativ 16 secunde in care sa se gandeasca care din aceste 2 tipuri de conserve le place mai mult? (Atentie! Aceasta situatie se poate intampla cu toate ca persoanele in cauza au mai consumat aceste tipuri de peste
sau chiar daca au stiut la un moment dat ce le place).

Oferta este simpla (neglijand diferitele firme si producatori) : macrou sau hering (sardinele nu sunt considerate o amenintare in acest sens, iar tonul este binecunoscut ca este bun (in caz ca nu ma credeti, incercati cu ceapa si putina lamaie. ..sare dupa gust:P)).

Spre fericirea tuturor (dar mai ales a cititorilor) raspunsul este la fel de simplu ca si oferta : hering-ul este mai bun. Poate ca in acest moment va ganditi : "Cum adica? De ce hering-ul ?"
,"Poate ca in unele cazuri, depinde de firma, reteta, etc.". La aceste ganduri va dau raspunsul, nu. Hering-ul este mai bun.
Si ca sa intram putin in detalii, de-a lungul anilor (aprox. 1-2) in care mananc astfel de conserve de peste, am conceput o teorie si anume :

Calitatea (sau gustul bun) al unei conserve de peste este invers proportionala cu grosimea conservei.
Am transformat aceasta relatie intr-o *formula usor de calculat:
Si pentru a ilustra mai bine acesta functie putem privi figura 1 (singura figura) pentru a observa
evolutia calitatii in functie de aplatizarea conservei.

In concluzie, sper ca em elucidat aceasta dilema a conservelor de peste si ca de-acum inainte de fiecare data cand nu stiti daca sa luati macrou sau hering, o conserva groasa sau una slaba, sa va amintiti de (deja devine cam plictisitor, nu? Cred ca ar trebui sa termin mai repede).. Asa deci ..

Ciao

Ps - imaginea cu vacanta a fost luata de pe site-ul http://www.ig-gestaltung.de/su/ (sper ca dansul nu se supara:)

* - Atentie! Formula este una empirica, cea adevarata inca nu a putut fi gasita.

Wednesday, June 17, 2009

De ce Marius ii un guster

Astazi va voi spune de ce Marius este un guster. Pai subiectul nu este unul foarte complicat, asa ca voi incerca sa termin cat de repede posibil (luand in considerare ca nu am altceva de facut si scrierea articolului ma tine ocupat).

Asadar, dupa cum am mentionat mai sus, Marius este un guster. Ca prim argument ma simt nevoit sa tratez problema aparentei, cei care il cunosc (a se vedea imaginea din stanga) vor vedea instant asemanarea. (Imaginea prezinta un guster iesit la o discutie cu prietenii.)

Un al doilea indiciu despre gusterimea acestui personaj este com
portamentul ciudat al acestuia si anume: repetarea excesiva a silabei "he!?" in situatii in care repetarea sunetului precedent este considerata inu
tila sau in scopul (aici ma simt nevoit sa parafrazez) "resetarii discutiei".

Acest guster prezinta caracteristici de inginer care deseori pot fi confundate cu cele ale unui "conopid", (o specie noua de planta-om care creste cu predominanta in zona Europei de Est, cartierul Zorilor).

Mda... ma simt nevoit sa termin articolul.. cred ca ar fi mai bine sa fiu singur cand scriu chestiile astea ...mda.. Poate aman pana atunci.
Salut

Monday, June 8, 2009

De ce nu Yahoo (mail)

Cu tristete si din proprie experienta trebuie sa va spun (cel putin oamenilor care utilizeaza sau planuiesc sa utilizeze calculatorul pentru ceva mai mult decat "statul pe messenger") ca nu este o idee buna sa va faceti cont de mail pe Yahoo.. mda.. Cu timpul veti vedea faptul ca acele reclame care poate la prima vedere sunt nebagate in seama se vor contura tot mai bine de-a lungul anilor ... trist :) dar adevarat, dar sa nu mai spunem de nenumaratele dezavantaje pe care yahoo le prezinta.
In frunte sta POP3, un concept (de care personal nu sunt foarte sigur:) de care veti avea nevoie (utilizatorii experimentati) la un moment dat si care Yahoo s-a hotarat sa il ofere utilizatorilor care sunt dispusi sa plateasca putin mai mult pentru acest serviciu. Pe scurt daca vrei sa treci de la yahoo la un alt serviciu de mail (cum ar fi Gmail, recomandat de altfel) atunci (ca orice om) ai vrea ca toti oamenii care iti stiu adresa de yahoo sa isi modifice politicos adresa ta de mail la cea nou achizitionata gabriel@gmail.com, insa situatia face ca acest lucru este un ideal si ca majoritatea idealurilor este greu de implinit.
Asa ca urmatoarea solutie este forwarding (unde intra POP3) disponibil in serviciul Yahoo pentru utilizatorii "Yahoo Mail Plus" (o taxa anuala, nu stiu exact cat) (tin sa precizez ca in Gmail acest serviciu este disponibil gratuit). Asa ca daca ne gandim putin strategia eficienta a Yahoo-ului (pe termen scurt cel putin) este "tine de ei cat mai poti", fiindca platind doar un an problemele tale raman nerezolvate in restul de N-1 ani ramasi.
Interesant ca in UK exista o mica optiune in interfata de mail clasica de la yahoo care permite useri-lor acces la forwarding.. dar nefolositor in cazul nostru.
In cazul in care doriti neaparat sa rezolvati situatia (personal, folosesc un plugin de firefox care verifica oricate conturi de mail pe orice servicii) exista o pereche de programe care va pot oferi o solutie, dar nu una eleganta, implicand soft-uri externe si solutii rigide (programele utilizate sunt Ypops si GetMail si mai multe informatii se pot gasi aici).
Voi incheia cu faptul ca, recent, pe yahoo mi s-a "compromis" contul si timp de o luna am trimis mesaje (messenger) contactelor mele despre cum si ce am facut ca sa slabesc 10 kg intr-o luna:)
In orice caz Gmail-ul este mai bun din punct de vedere al securitatii, flexibilitatii si extensibilitatii (cautati:). Daca cumva prin ceva incredibila imprejurare ajungeti sa cititi acest articol treceti pe Gmail ... cat mai puteti, nu va va parea rau.
Salut si ... noapte buna (ii tarziu).

Wednesday, June 3, 2009

Letia. Se pica sau ba?

Buna din nou. Azi este o zi aproape buna, fiindca am terminat cu un examen cunoscut studentilor din poli sau UT cluj, si anume, cel de Sisteme Inteligente. Acest curs este partea a doua din aceasta prezentare a domeniului de inteligenta artificiala de care beneficiem noi ca studenti la Calculatoare (partea intai este IIA - Introducere in Inteligenta Artificiala. Pentru cei interesati de pe-acum, adica cam genii.. aici pot fi gasite prezentari si mai multe informatii despre carte). Astazi vom.. dar de fapt voi.. discuta despre mult dezbatutul zvon ca:
"..daca pici la Letia, nu mai treci examenul prea curand.." (citatul este parafrazat dar isi pastreaza calitatile informative). Dupa cum v-ati dat seama sau stiti deja, Ioan Alfred Letia este domnul profesor care preda aceasta materie. Eu, am tot auzit din nenumarate surse (aceasta fiind pentru ca, evident, nu le-am numarat, in orice caz mai mult de 2) ca daca pici la examen nu stiu de ce profu' nu te mai trece, nu stiu.. Ne-am confruntat cu aceasta problema si in primul semestru, dar am uitat indata ce am trecut de examen (nota nu este relevanta). Acum in toiul sesiunii (adica inceputul:P), teama revine.. Se pica sau nu .. ? Din pacate nu am reusit sa confirmam aceste zvonuri prin exemple concrete.. dar ..pai cam atat ..ca daca eu trec cel putin, aceasta problema va fi data uitarii pana cand un alt student din anul 3 ne va intreba pe noi iar noi vom fi nevoiti sa raspundem cu aceleasi informatii pe care le avem si acum..
In orice caz, cel mai probabil ca nu vom stii niciodata sau mai bine zis, eu nu voi stii niciodata, da' in caz ca stiti voi sa lasati un comentariu sau ceva ca nu strica sa stiu si eu:)
Alte completari: materia este interesanta si minunata (chiar si pentru cei nepasionati:) , dar nu recomand lectura ei in cele 3-4 zile alocate examenului din sesiune.
Mda.. cam atat.. deci ma intorc la .. nu stiu ce o sa fac dar gasesc eu ceva.
Serbus
PS - "May your swords stay sharp." :)) (Christopher Paolini)